Tuesday, 29 November 2011

My 13th posts

My Fine Salad

I cant think of anything else....go to the kitchen and make this...
It took me 2 hour to do this....Hayooooooo so long... but i like.....im not an expert tho....
The most delicious in the plate is the one with squid skin. Inside is feta cheese...


Ni yang ni....untuk orang yg suka diet lorrrr.....
Ada daging hiris....telur rebus....feta cheese...sayur nya pulak sayur leek. Sikit jew...buat hiasan sebenarnya and ada roti bakar dengan butter dan ditaburkan dgn gula sikit....
Paling susah sekali nak buat feta cheese dibalut dengan kulit sotong. Kulit sotong tu diambil dgn teliti supaya tidak koyak. Kemudian direbus serta dibungkuskan dgn cheese tu.
Huh....walaupun rasa sotong yg sikit...tapi rasanya paling sedap dari yang lain diatas plate tu.

Saturday, 15 October 2011

My 12th Posts - Napoleon Phyllo Lynn Masterchef, Kuala Lumpur, Malaysia.

 Lynn Masterchef Napoleon Phyllo
Gambar ni daripada Astro photographer. Tapi makanan ni Lynn yang masak...untuk satu pertandingan yang akan menjadi fenomena terhangat di Malaysia 22 Oktober 2011 ini di TV Astro Ria (104)
I do hope to share with anyone who like to eat this dessert.

Monday, 19 September 2011

My 10th post





Tadi saja-saja je google my blog dalam Lynn Masterchef.
Rupa-rupanya...dah keluar gambar i pulak....alamak...rasa takut pun ada.
Shud i delete all my photos....or just keep it. Kalau biarkan, takut kalau2 ada yg niat tak elok...satu hal pulak jadinya...
Nak remove lah....gambar i yang penuh. Yang separuh2 tu...ok lagi....heheeeee
Takut punya pasal....

Haaaa 29 Sept 2011 baru nampak Muas Sazwan Mazlan join my blogg.....
Terima Kasih....banyak-banyak.....komen je nanti tau....
Nice to see u here....

The Others....U Too....Thanks All....

My 9th posts - The Restaurant

Semalam minum-minum kat The Club, Saujana.....
Bila masuk...je u boleh rasakan kemesraan dari pihak hotel. We all tak buat reservation, so baru je sampai kat lobby area dengan kereta.  Concierge, dah datang tanya kat tingkap. Selalunya time-time macam ni....Sunday. Penuh. Nasib ada 1 table lagi yg tinggal. Ada golfer mak mak saleh ni booking dinner kat restaurant tu....


Ni...kat lobby. Bila siang tak nampak cozy sangat seperti malam hari. Bila senja...boleh lihat cahaya dari lilin menyerlah....memang...cantik. Kadang-kadang....kat loby area ni juga ada disediakan evening cocktail...oh ya. Dulu Lynn ada stay kat sini dan ia include cocktail sekali. Jap ya....tengok gambar lama ada tak gambar makanannya......
sori....tak ada....nak kongsi bersama...

 
Ni kat tepi restaurant. Ada small pond and ada air mengalir...


 
Ni my Cheese Platter. Siapa suka makan cheese...boleh lah order. Your mouth may smell lill bit...drink coffee nak hilangkan bau cheese tu....heh,hehhhhh


Choc Cake nyer....sikit sangat...with white choc ice cream ada juga chocolate mousse.
Tak cukup...nak lagi rasanya...
Tapi memang sedap.

Tuesday, 23 August 2011

Beef Herbs Risotto


Daging+tepung biasa+garam+lada hitam
Gula Perang 1 sudu kecil
Bakar dlm oven 20mnt
Air 1 cwn+sos tiram 4sudu+sos tomato 4sudu+bunga lawang 2+cengkih 3+cili merah patahkan 3(boil)
Masukkan daging yg dibakar dari dlm oven tadi dan tutup 15mnt.
Bakar lagi selama 10mnt
Risotto-Stok Daging+Risotto=Rebus macam masak nasi.
Sebelum menghidang + mentega 1 sudu(Gaulkan)

Friday, 19 August 2011

My 8th post

Chocolatèy Crème Brûlé

My first time making chocolate....Inside is the creme brule. Cut into peaces and there....it is.
A bit messy...but once u have a bite of it....satisfied u.....haha....
The chocolate was 65% coco....its a bit bitter yet the Creme Brule is sweet and.....

MELT   IN   YOUR   MOUTH

Kali pertama membuat cokelat....Didalamnya adalah karemel. Membuat cokelat nie mengambil masa agak panjang.....nak buat karemel nya dulu....sejukkan....cairkan cokelatnya....sejukkan...masukkan karemel dan cokelat.....sejukkan lagi....baru dapat makan. Tapi best....
Karemel diletakkan ditengah-tengah cokelat tadi. Jadi bila kita makan cokelat....tak lah rasa cokelat nya sahaja. Kita dapat rasa karemel yang lembut dan kenyal didalamnya.
Cokelat nya pula 65% coco....jadi ianya agak pahit sikit je....
Itu yang membuatkan cokelat ini berbeza dari yang lain.....

Monday, 8 August 2011

My 6th post

~Couscous Cake~
Couscous is normally cook in North African. In my way, i tried to make it interesting by making it as a dessert coz in Malaysian they already have rice.


Ianya manis berkrim. Sangat....sangat lembut dan mudah hancur. Mengambil masa yang lama untuk mengukus kerana ianya perlu kembang dan barulah boleh ke lapisan seterusnya.

My 5th post - The Datai, Langkawi......


 
Cuaca panas.... dah petang sikit...baru sudah berjalan-jalan di hutan kecil that area.



Pemandangan dari bilik kami.


Pengalaman ini adalah kali kedua kami di Datai. Pengalaman pertama, tempat penginapan kami di atas bukit menghadap Andaman Sea.....tapi malangnya kami lupa bawa camera.....
Hanya handycam sahaja yg dibawa.
Memandangkan lokasi ini amatlah jauh dari kedai-kedai makan atau kedai-kedai sebaguna jadi kami mempunyai own Chef yang memasak dan menyediakan makanan untuk kami sepanjang 3 hari disana.
Terasa bersyukur....sangat sampai rasa tak nak balik je....biasa la. Bila dah vacation siapa yang nak balik...

Kemudian kami sambung pula menginap di The Andaman selama 2 hari lagi....


This is oour room....dah sepah sepah...heheheeee


Kat sini banyak hutan-hutan kecil....and sebelah garden ni ada beach.....pasir putih....


The pool....sangat redup walaupun panas terik disebabkan pokok-pokok yang besar dan rendang. Sehingga sekarang kalau i nak dok hotel....mesti nak cari pool yang ada pokok rendang.
Almaklumlah.....kita ni kulit manggis....gelap pulak tu. Kalau mak salleh tu tak pa lah... so kenalah cari tempat redup-redup.


 Ini pulak namanya Geko....cicak yang terdapat di Andaman Langkawi. Bunyinya sangat kuat walaupun ianya kecil. Banyak warna lagi yang lain. Bila ia dah melekat kat dinding, lama.....baru ia akan ke tempat lain. Bising ya amat. Tapi dia tak takut sangat bila kita ambil gambar dekat-dekat.
Cantik kan.......

Yang ni pulak u all tau burung apa kan....masa sarapan pagi. Kami breakfirst kat bawah kaki bukit Andaman. Jauh lah sikit. Tpi pakcik ni jual nasi lemak....roti canai yg sedap kat situ. Burung ni pulak adalah peneman yang setia di kedai ini. Burung ni tak diikat ianya dilepas bebas. Tapi dia dok je kat situ tak terbang-terbang. Bila petang, baru dia balik.....Such a brilliant birdie.....setia dgn tuannya. Kita manusia macam mana.....setia tak?

Tamatlah  percutian....5 hari....
Tak cukup beb....

Sunday, 7 August 2011

My 4th posts - Chinoz, KLCC



I went breakfast at Chinoz KLCC today. Its seems like they've up the price quite a lot from last year and last 2 years. What can i say....

Ada.....lamb & beef steak, pechal, gaging kari, ayam kari, ikan pari asam pedas, sambal udang kecil, samosa, popia, nasi beriani, mee kari, lasagne, spegetti, salad-salad, 2 jenis sushi rice, telur masin, ayam berempah goreng, kuih cream puff, kuih ketayap, kuih raya, pie, 1 jenis button mushroom pizza, roti jala, kuih sagu, caramel, fruit punch, air mata kucing, air bunga raya and teh tarik,



Yang paling i suka ikan siakap masak sos soya......ikan besar.....

Eh lupa pulak nak ambik gambar ikan tu. Tapi sedap tu....

 Balik rumah sakait perut coz makan banyak. I never like to eat so....much food at a short time like this. Anyway, the price was around RM93 nett per pax.
Syukur kepada DIA memberikan rezeki yang hebat ini

Saturday, 6 August 2011

My 3rd posts

~Honey Mustard wth Brussels Sprouts~

Ayam yang bersoskan musturd dan madu......

My 2nd posts

~Lynn's Napoleon Filo~
Ia adalah satu hidangan yg telah membuatkat saya paling gembira dalam tahun 2011.
Sangat sedap dan u all shud try it kalau berminat.....

My first post.

Salam semua,
My first post would be.....I hope you'll like my blogg.
:)