Dessert's

 
 
Pengat Durian & Roti Jala
 
 
 
Linas Dessert
LINAS BINGKA UBI
This is my own creation with my own recipe.
No one has ever do this dish yet.


Bluebarry Cheese Cake


Red Velvet Barrel Cake

Banana & Vanilla Pot Tart


~7th Heaven Layered Caramel~
This is the most regular dessert that i always make at home. They seems to love it so much. Just like the normal caremel...make sure the layer is steam for 5 mnt.
Paling penting dalam dessert ini adalah bergantung kepada keanjalan dan rasa gula yang dibawahnya. Kita selalu melihat cream caremel hanya 1 warna....tetapi resipi dari my mother ini telah mengubah warna dan menyerlahkan lagi penyampaian caremel ini.



~On My Plate Of Bubur Cha-Cha wth Poach Pear~

or like this....with the gravy.



Ala....bubur cha-cha yang kita selalu makan tu....cuma yang putih tu adalah santan yang paling pekat dan diletakkan pula buah pear yang direndam didalam air gula+kayu manis(semalaman) menjadikan ianya berlainan sedikit. 







~Colourful Doughnut~

Doughnut for my birthday.....its actually for kids that very hard to eat. If u make it more colourful like this at least 30% of it they will eat.


~Mille Crepe~

The white cream is actually taste of Manderine Orange. U may see the crepe texture is not so great. Nevermind.......


Ini macam lempeng kita je. Tapi untuk membuatkan ia lembut haruslah tambah susu atau cream. Kalau tak ia tak akan nipis dan lembut. Walau macam mana cair sekalipun adunannya.....tak apa. Bila dah disusun.....bertingkat bersama lapisan cream....masuk dalam peti sejuk. Ianya akan lebih sedap dan anjal.
Makan Mille Crepe apabila dikeluarkan dari dalam peti sejuk baru sedap.

 ~Sea Coconut Pudding wth Savoiardi Biscuits~







Asian taste. Sea Coconut taste is far....from the taste of coconut milk. Its sweets like honey and the texture much more softer, the colour is brown. The - Savoiardi Biscuits is normally used for Tiramisu.

Just wanna make something different, so i make a pudding out of that.
Selalunya Kelapa Laut kita jadikan ia air minuman. Tapi kali ni cubalah buat puding. Ianya sangat senang tapi dibawahnya kita gunakan biskut yang digunakan untuk Tiramisu sebagai alas. Kita akan dapat rasa seperti ada cake dilapisan bawah puding tersebut.
Juga makan bila sejuk :)


~Dark Sweet Cherries Bread Pudding~


Nothing so special in this dessert. Its just like bread butter puddings. Instead of using raisins, i use black cherries. Its more moist and sour.
Tiada beza dari puding roti yang kita selalu buat. Cuma ini menggunakan Black Cherries dimana ianya boleh didapati di supermarket. Ianya agak basah dan ada rasa masam ceri tesebut.  Tapi kuahnya manis....so balance rasanya....haha....
Untuk deco tu saya menggunakan roti yang dibentukkan C dan bakar dalam oven.
Nak bagi cantik je and roti tu juga boleh dimakan...